Ordet testament kommer fra latin og betyr pakt. Dette henviser til avtaler Gud gjør med mennesker gjennom hele historien.
Det gamle testamentet: GT
Det gamle testamentet består av 46 bøker og er den største og eldste delen av Bibelen. Innholdet ble i begynnelsen fortalt muntlig fra slekt til slekt og det første ble skrevet ned på 1000 – tallet f.kr. Tekstene er felles for jøder og kristne.
Det gamle testamentet ble opprinnelig skrevet ned på hebraisk, bortsett fra noen avsnitt som ble skrevet på arameisk. Tekstene deles inn etter innhold og skildrer forholdet mellom Gud og Israelsfolket. De tar for seg tidsrommet fra menneskene skapes til Jesus ble født og skildrer både gode og onde dager. Det gamle testamentet handler om loven, historien, bønner, visdom og profetier.
Den kan deles inn i fire grupper: Mosebøkene, de historiske bøkene, profetbøkene og de poetiske bøkene.
Den første av de fem Mosebøkene begynner med skapelsen og syndefallet, deretter kommer fortellingene om Israels fedre. De fire neste Mosebøkene forteller om farao som tok Israelsfolket som slaver. Moses befridde dem og de kom deretter ut i ørkenen, der de inngikk en pakt med Gud (han lovet å være folkets Gud, mens folket skulle følge de ti bud). Ettersom folket dyrket gullkalven istedenfor Gud, måtte de vandre 40 år i ørkenen som straff.
De historiske bøkene handler om at Israelsfolket etter ørkenvandringen inntok det landet Gud hadde lovet Abraham. Kongedømmet innføres og landet for en storhetstid under kong David. Deretter kommer en nedgangstid, der riket blir delt i to.
De seksten profetbøkene beskriver profeter som var kritiske til kongene. I tillegg til å angripe avgudsdyrkelse og urett i samfunnet, forkynte de også håp om en ny konge og en ny tid. De viktigste profetene var Jesaja, Hosea, Amos og Mika (levde på 700-tallet f.Kr.) og ”den andre Jesaja”, Jeremia og Esekiel (levde på 500-tallet f.Kr.).
De poetiske bøkene er sammensatt av flere bøker. Salmenes bok med 150 salmer (ble brukt i gudstjenester), høysangen (kjærlighetsdikt brukt i bryllup), Salmos ordspråk og Forkynnelsen (en samling av ordtak og folkelige visdomsord)
Det nye testamentet: NT
Det nye testamentet er Bibelens andre og korteste del og inneholder 27 bøker. Den ble skrevet ned ca. 60 – 120 e. Kr. og beskriver en periode på 100 år. Tekstene handler for det meste om Jesus Kristus og er skrevet ned av mennesker som har opplevd han. Det er denne delen av Bibelen som er mest sentral rundt kristendommen. Herifra har kirken hentet sine leveregler, sin etikk og moral. Tekstene inneholder retningslinjer for hvordan man skal leve og oppføre seg, hvordan samfunnet skal innrette seg og et godt forhold til Gud.
Det nye testamentet ble skrevet ned på gresk og kan deles inn i fire grupper: enangelieskiftene, Apostlenes gjerninger, brevene og Johannes åpenbaringer.
Evangeliet kommer fra gresk og betyr ”godt budskap” og er gjengitt av de fire evangelistene Matteus, Markus, Lukas og Johannes. Evangelieskiftene handler om Jesu liv, hans siste dager, døden ved korset og oppstandelsen.
Apostlenes gjerninger handler om de første kristne og hvordan evangeliet ble spredt ut over fra Romerriket. Sentralt står fortellingene om Paulus og om hans keiser (han ble ofte utsatt for forfølgelse).
Brevene er skrevet til menigheter i middelhavsområder til enkeltpersoner eller menigheter til rettledning, oppbyggelse og påminning om hva Jesus gjorde. Paulus er forfatter av 13 av de 21 brevene. Han skrev for å rettlede menighetene som hadde besøkt og drøftet problemer som oppstod.
Johannes åpenbaringer er den siste boka i Bibelen og har mange gammeltestamentlige allusjoner. Boka forteller hvordan profeten tror om de siste tider og om hvordan den nye verden skal bli. Den første delen av boka er brev til ulike menigheter og er skrevet for å trøste mennesker i vanskelige tider. Deretter følger en beskrivelse av hva som skal skje når jorden går under og Guds rike blir opprettet og det onde i verden blir utryddet.
"Kirken hevder at Bibelen er Guds ord." Hvorfor er dette et trosspørsmål og ikke spørsmål vitenskapen kan svare på?
Det er ingen som har noen bevis på at det som står i bibelen er sant. Ingen levende sjel kan dokumentere for at Jesus faktisk ble hengt på korset. Det er det samme med skapelsesteorien; Skal vi tro på Darwin sin teori eller på Bibelen der det står hvordan Gud skapte de to første menneskene på jorda, Adam og Eva? Det er ingen som har vitenskapelige bevis på at vi mennesker faktisk er "laget" av Gud, men det er mange som har bevis på at vi faktisk stammer fra apene. Men hvis vi stammer fra apene, hvorfor finnes det da fortsatt aper?Mens noen velger å tro på Darwinismen og "den sterkeste overlever", velger andre å knytte seg til Gud. Kirken mener og tror at Bibelen er Guds ord. Siden ingen har vitenskapelige bevis på at Bibelen er 100% riktig, er det opptil hver enkelt å velge om en vil tro på det eller ikke. Jeg vil tro at det er viktig for enkelte mennesker å ha en tro. At noen velger å være kristne og tro at Bibelen er Guds ord må være deres valg. Men det er jo alltis en mulighet for at de har rett. Så Bibelens ord vil alltid forbli en tro og innholdet er ikke noe vitenskapen kan forklare.
Du skriver: "I kristendommen blir babyer døpt, og når et barn blir døpt blir han eller hun Guds barn. Da er du samtidig velkommen i Guds rike".
SvarSlettNei-nei-nei. I kristendommen er det slett ikke slik, men i statskirka er det sånn, og i mange lutherske sammenhenger. Men du må ikke glemme at vi har en drøss med frikirker/frimenigheter som har "troendes dåp" dvs. at du velger å tro på Jesus, og så lar du deg døpe som et gjensvar til din tro. Du blir døpt ved at hele kroppen må under vann, som et symbol på at det gamle livet er begravd med Kristus.